Bebek Bakıcısı

Gündüzlü –Yatılı , Bebek Bakıcısı , Çocuk Bakıcısı , Dadı , Bebek Hemşiresi , Oyun Ablası

bilen insan kaynakları

Çocuk Bakıcısı Bebek bakıcısı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler.

 
Çocuk bakıcısının görevleri nelerdir?

Çocuk bakıcısının görevi, beslenme ,öz bakım, oda kontrolü, çocuğun çamaşır ve ütülerinin yapılması olarak sıralayabiliriz. Çocuk bakıcısı sabah işe başladığında, anneden çocuğu teslim aldığı anda, mutlaka çocuk ile ilgili 10 dakika konuşmalıdır. Anneden gecenin özetini almalıdır. Anne ve bakıcı mutlaka evde bir iletişim defteri tutmalıdır. Bu iletişim defterine, bakıcı gün içindeki gelişmeleri kaydetmelidir. Örnek olarak uyku saati aynı zamanda yemek durumu aktivite durumunu kaydetmeleri çocuk ile ilgili olarak tüm bilgileri kısaca ve özet olarak yazmalıdır. Aile çocuğunu doktora götürdüğünde mutlaka çocuk bakıcısı da aile ile gitmelidir. Akşam bakıcı anneye çocuğu teslim ettiğinde yine 10 dakika değerlendirme görüşmesi yapması gerekmektedir. Çocuk bakıcısının önemli görevlerinden biride, çocuğun kişisel gelişimine, oluşacak olan karakter yapısına katkıda bulunmaktadır. Bu konuda çocuk psikoloğundan bilgi alınmalı, çocuk bakıcısına aktarılmalıdır.

Bazı çocuk bakımı personelleri çalışan annelerin ev derleme toplama ve yemek yapımı gibi konularda yardımcı olmaktadır. Bu aileler mutlaka bakıcılarına görevlerinin öncelik çocuk bakımı olduğunu net bir şekilde belirtmelidir.

Çocuk bakıcısı ile ilgili en çok yaşanan sorunlar nelerdir?
  • Bakıcının ailenin değil, kendi kurallarını çocuk üzerinde uygulamaya çalışmaları.
  • Kişisel hijyen eksikliği.
  • Cep telefonu ile çok konuşulması.
  • Evde televizyonun çok açılması.
  • Mesai saatlerine uyum.
  • Bakıcıya aneane ve babaannelerin (akrabaların) müdahalesi .
  • Ailenin bakıcı üzerinde yönetim etkinliğini kaybetmesi.
 

Tabi ki bu sorunlar kuralların koyulmaması ve İletişim eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Kurallar çok iyi belirlenirse ve sürekli olarak saygı ve sevgi çerçevesi içinde konuşulursa bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Çocuk bakıcısı işe başlamadan önce hangi evraklar istenmeli. Hangi testler yapılmalı?

 
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Sabıka Kaydı
  • İkametgah
  • Sağlı Raporu(Hepatit B,C, HIV Testi, Akciğer Filmi)Ailelerin talebi doğrultusunda daha ayrıntılı testlerde yaptırılabilir.
  • İşe başlamadan önce aile mutlaka çocuk bakıcısını kendi evinde ziyaret etmelidir.

Çocuk bakıcısı ile aile iletişimi nasıl olmalı?

Her zaman açık ve net olunmalıdır. Her iki tarafta ne istediğini bilir ve karalı olursa sorunlar en aza indirgenerek huzur dolu bir ortamda en değerli varlıklarımız yetişebilir. Karşılıklı olarak güven sağlayabilmek zamanla gelişebilecek bir konudur. Yeni bebek sahibi olmuş annelerin çok şüpheci ve tedirgin olmaları kaçınılmazdır. Haklı olarak canlarından olan bir parçayı nasıl emanet edeceklerini bilemezler. Doğru kişiyi bulduklarında hem kariyerlerine devam ederler hem de çocuklarını sağlıklı bakımı ve gelişimi sağlandığında daha kaliteli vakit geçirerek evlatlarını büyütürler. Anne ve baba bakıcı ile ilgili konularda mutlaka kendi kuralarını belirlemeli bakıcı konusunda aile büyüklerinin görüşlerini almalı fakat asla müdahalelerine izin vermemelidirler. Ailenin unutmaması gereken ücret karşılığında bir hizmet aldığıdır. Bakıcının yönlendirilmesinde ve yönetilmesinde işveren ve çalışan durumu asla unutulmamalı. Gerektiği durumlarda aile çok fazla olmamak kaydı ile duyguları ile hareket etmelidir. Mantıklı ve yönetimi elden bırakmamalıdır.